diumenge, 17 de setembre del 2017

EL IOGA EN CAPÍTOLS - CAPÍTOL 2.1

PRESENTACIÓ DEL SEGON ANY DEL YOGA EN CAPÍTOLS

Ara ja fa tres anys, vam començar un treball d’apropament als Yoga-Sūtra de Patañjali. Vam començar amb una frase setmanal, “Els pessics de sūtra”, que com pluja fina, no arriba a mullar, però et recorda la sensació de l’aigua.


Després de dos anys de pessics, el curs passat vam fer un pas més, vam deixar la pluja fina, i us vam enviar una pluja mensual: “El ioga en capítols”. Igual que la pluja d’una tarda d’estiu fa que ens aturem uns moments a contemplar com plou, el capítol mensual oferia l’oportunitat de reflexionar en alguns dels conceptes d’aquest gran text, que són els sūtras de Patañjali.

Com hi ha moltes maneres de ploure, també hi ha moltes maneres d’apropar-se als sūtras, per això aquest any els textos que us arribaran aniran signats per la Beatriu Pasarin.
Esperem de tot cor que aquesta pluja segueixi creant saó en la vida de cadascú de nosaltres. També agrairem, com sempre, si ens voleu fer arribar qualsevol comentari o suggeriment.

Ben cordialment,

Grup Bija
Associació per a la difusió del Yoga




L’Essència i el Canvi 1

Imagina que tot allò creat està format per tres energies: l’energia de la il·luminació, de la claredat o de la brillantor; l’energia de l’acció, de l’activació o del moviment i l’energia de la immobilitat, de la condensació o fixació. Si vols els pots posar colors: blanca, vermella i negra o groga, carbassa i marró.

Arbres, pedres, éssers humans, els grans mamífers o els petitíssims insectes. Els minerals, la sorra, el mar i el cel. En tots aquests éssers les tres energies hi són presents. No d’una manera estàtica sinó en continu moviment, com si ballessin entre elles, predominant ara l’una o ara l’altra. També en el nostre cos i en la nostra ment. S’alternen i es capgiren. Són l’essència de la matèria: el canvi constant.


Ara imagina que cada ésser té òrgans dels sentits per rebre i per comunicar el món creat i que l’onzè sentit és la ment que gestiona els cinc canals de rebuda (oïda, tacte, vista, gust, olfacte) i els cinc de sortida (paraula, agafar, locomoció, procreació i eliminació)(YS 2.18) Obtenim un immens teixit de sensacions, visions, sons i pensaments que s’estenen i cobreixen de punta a punta el món sencer: és l’experimentació de la matèria

I en aquest teixit tothora canviant i sensible imagina un fil d’or present en tots els dibuixos del teixit. És un únic fil encarnat en tot ésser, permanent, inalterable, que tot ho veu i ho experimenta: és la Consciència.

Així ens explica Patañjali(YS 2.17 i 2.18) que la persona és l’encarnació d’un principi permanent, en una matèria tothora canviant (2.20) Aquesta barreja ens genera confusions i dificultats de relació, alhora que ens impedeix la clara consciència de qui som o de què som. Però aquesta confusió és alhora, el ressort necessari que ens portarà a la feliç “comprensió de la natura real de les dues energies” (2.23): la de la Matèria i la de la Consciència.

Beatriu Pasarin




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada