diumenge, 9 de juliol del 2017

EL IOGA EN CAPÍTOLS - CAPÍTOL 11

 EL REPLEGAMENT DELS SENTITS

Com ja hem comentat en altres ocasions, el ioga pretén fer aflorar la nostra veritable essència, i per això el camí que ens proposa el ioga de vuit membres (astânga-yoga), va des dels nivells més exteriors cap als més interiors. A la vegada que anem avançant en aquest camí marcat, ens anem desenganxant cada cop més d'aspectes exteriors a nosaltres.

En aquest camí hem començat posant ordre a les nostres relacions amb els altres i amb el món (yamas); hem seguit ordenant la nostra vida (niyamas); hem tingut cura del nostre cos (âsana) i de la nostra respiració (prânâyâma); i ara arribem a un punt d'inflexió, el replegament dels òrgans dels sentits (pratyâhâra- Y.S. 2.54).


Els òrgans dels sentits, des del punt de vista del ioga són de dos tipus: de percepció i d'acció. Els òrgans de percepció, ens permeten captar el món exterior, i són la vista, l'oïda, el tacte, el gust i l'olfacte. Els òrgans d'acció, ens permeten interactuar amb el món, i són les mans, que ens permeten manipular; la parla, que permet la comunicació; caminar, que permet desplaçar-nos; els òrgans sexuals, que permeten la reproducció; i els òrgans excretors, que permeten eliminar el que sobra al cos.


Tenint en compte que la nostra vertadera essència és la part més interna de nosaltres mateixos, per poder arribar a conèixer-la cal mirar cap a l'interior, i és per mirar cap a l'interior que cal un total desenganxament de l'exterior, desenganxament que es produeix en el moment que repleguem els òrgans dels sentits.

Els òrgans dels sentits estan al servei de la nostra ment, i quan aquesta està interessada en el món que ens envolta, els sentits estaran atrets per l'exterior, per donar experiències a la ment. Per tant per poder replegar els sentits, cal que la ment deixi d'estar interessada en el món exterior i s'interessi per la pròpia essència; això farà que els sentits deixin de mirar cap a fora per enfocar-se cap a dins, i això és el pas necessari per poder assolir el coneixement de la pròpia essència. Coneixement que es pot assolir mitjançant la meditació, que és el pas següent en el camí, i que tractarem en el pròxim capítol.

Jordi Nogué

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada